June 29, 2011

Wordless Wednesday # 12

Posted by Aly Alberta at 10:00 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

June 28, 2011

2011, June 23

Posted by Aly Alberta at 12:11 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi… This date means a lot to me and I’m sure to many of us. Happy; sad; lost; frustrated; tired; sleepy; hopeless; victory feeling are mixed together in me on this date.

Why so? I experienced many things on this date. Ok, let me tell one by one ye…

1st… The happy stories…
Malaysia Olympic team wins and moves on to 3rd round!!!! Horey!! Even though they play with 10 peoples on the 2nd half but their victory spirit is strong and bigger. Lebanon had scored their 1st goal and struggling to have the 2nd goal but Malaysia does the great defending. Good job Malaysia!!!

Sepah became the Maharaja Lawak. Congratto Jep, Mamat and Shuib. Korang memang OMG!!!! Haaaaaaaaaaaaa…. Semputttttttt… Jozan is the 1st runner up. Nabil got selepuk RM150, 000 for the 3rd place and the muka legend hati cute on the 4th place.

We are 6 years 8 months. Another 4 months to go for the 7. Thanks God!


2nd… The sad story…
Abeyohs’s uncle (Pok Udo) passed away at 3.30 am that morning. We started our 12 hours journey from kL-kB-Gerik at 5 am in the morning. We received a call at 4.30 am. We stayed one night at Gerik for accompany his aunt (Udo) and family. Pok Udo left one wife (Udo) and three amazing boys. He is still young, 39 years old but God knew what is better for him. Cause of death is heart attack. 39 years old and heart attack. What a day now? Muda-muda dah kena sakit jantung. Dudes, please jaga kesihatan. Memang hidup mati di tangan Tuhan tapi masa kita hidup ni jagalah kesihatan luaran dan dalaman sebaik-baiknya. InsyaAllah, hidup kita dipermudahkan. Semoga roh Pok Udo dicucuri rahmat. Amin. Alfatihah.

Udo, she can accept it but inside, I can’t imagine. Hope she will be strong for the boys. Her 1st son is 14 years old. The 2nd is 13 years old. The youngest is 9 years old and he is an adorable boy. I like him. He can play football very well. He got the talent. Ijey, miss you!


3rd… The tired story…
The longest journey I had been in the car. kL to kB is 7 hours. kB to Gerik is 4 hours. All journey are in the same car same day with 2 drivers. It’s an experience by the way. kB to Gerik same as Keningau to Ranau. Bikin pening tu jalan nasib tia muntah.


4th… The frustrated story…
Gua frust gila-gila punya frust sebab tak dapat tengok secara live Muslim Ahmad dan kawan-kawan bermain di SBJ. Gua dah berangan-angan dah tapi angan-angan tu tinggal kenangan. Nasib baik frust ini dapat ditebus dengan game esok. Malaysia vs Taiwan for World Cup 2014 Qualification. Minta-minta Abeyohs ada hati nak pergi tengok. Kalau takde hati memang gua merajuk setahun!!!! =p



Good Luck Malaysia!!!! 

p/s..ada sesiapa jual jersey ori malaysia rona kuning??..saya mau beli!!!

June 27, 2011

6 Questions Before A Month.

Posted by Aly Alberta at 12:18 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hello…
Hi…
How are you?
I’m good.
How do you feel?
I’m good but sleepy.
What is up now?
I’m fasting.
How many days left?
5 days to go if today is successful.
How is everything?
Everything is under control.
How is life?
It’s getting better.
OK. Bye.
Bye.

June 22, 2011

Wordless Wednesday # 11

Posted by Aly Alberta at 9:00 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

June 20, 2011

Si Daddy...

Posted by Aly Alberta at 10:54 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Congratto Malaysia!!! The senior team wins 2-0 against Myanmar, friendly match at SSMIV, kB. The junior team draws 0-0 with Lebanon Olympic team, 2nd leg at SBJ this coming Thursday, 23th June 2011. Jom kita ke SBJ. Hi Muslim Ahmad!!! =p

Oh, Happy Father’s Day to all father in the whole world. Saya tak celebrate sebab daddy saya jauh. Wish pun saya lupa. Apa punya anak la kan?! Tapi daddy saya tetap di hati saya. Tengok bola pun terus teringat kat daddy saya.

Hah.. Memandangkan Father’s Day dan saya tak celebrate tak wish, apa kata saya story mory pasal daddy saya. Jom ke next paragraph…

Nama penuh daddy saya ialah Agus Yanul. Daddy saya lahir pada 10th April 1951 di Tambunan, Sabah. Ye, tahun ini adalah tahun jubli emas untuk daddy saya. A big 50 to my dad!!! Daddy saya seorang yang cool and relax. Tapi, kalau dia marah, kepala lutut boleh tercabut ohhh.. Takut tahap gaban punya!!! Tapi itu duluuuuuu… Sekarang tak dah.. Sekarang paling dahsyat pun kena ceramah laaa… Tapi, ceramah the coolest ever yang saya pernah dengar. Steady je penceramahnya… Pendengar pun steady la jugaaaa..

Daddy saya seorang yang aktif bersukan. Daddy saya seorang cikgu. Dulu, masa sekolah rendah, daddy saya Penolong Kanan Ko-Kum.. So, bab sukan-sukan ni memang dia pegang. Lepas tu daddy saya seorang coach bola sepak, dia pergi merata tempat sebab main bola. Daddy saya juga seorang pengadil bola sepak tapi kejap je sebab dia selalu kena hantar pergi kursus coaching. Sampai sekarang dah saya masih jadi coach and the best part, kalau ada budak-budak lelaki yang handsome-handsome, tough-tough, badan ala-ala Khairul Fahmi Che Mat/Norshahrul Idlan/Muslim Ahmad jumpa dia mana-mana mesti tegur, even dari jauh, siap jerit ‘coach!!!’. So, nama panggilan yang biasa didengar ialah Coach Agus. Di padang, coach. Di supermarket, coach. Di pasar ikan, coach. Di kedai gunting rambut pun coach.

So, saya apa lagi, harus menyelam sambil minum air. Bila orang tanya, “Siapa bapa kau?”… Saya dengan bangganya menjawab, ”Coach Agus”… Ye la, kalau saya jawab “Agus” saja mesti dorang akan tanya “Agus mana?”. So, untuk memendekkan tempoh perjumpaan yang tidak sengaja haruslah menjawab dengan jawapan yang lebih tepat. Kengkadang orang akan cakap juga, “Tuuu naaa Si Girl, yang borong tuhau tu, anak Coach Agus tuu, dia di kL tu sekarang, cantik kan dia?”… Itu orang yang cakap, bukan saya.. =p

Sekarang, daddy saya dah upgrade. Dah jadi pensyarah di IPG Keningau. So, sesiapa yang nak jadi cikgu boleh laa buat-buat baik dengan daddy saya. Mana tau dapat masuk on the interview list. Heeeee… tapi walaupun dah jadi pensyarah, bola sepak tak tinggal. Still ada team lagi. Ini ibarat irama dan lagu yang tak boleh dipisahkan. Begitu juga daddy dan bola sepak yang sentiasa berjalan seiringan.

Oh, daddy saya minat Liverpool. YNWA, people! Habis 1 kereta ada LFC’s accessories. Laptop, pc, buku, pen, calendar dan apa-apa yang berkaitan dengan LFC laaa.. Jersey jangan cakap laaa… Semua ada.. Complete set laaa…

Haih, kalau nak cerita dari A to Z memang tak habis ni. Kira cerita kat atas tu dari A to E then sambung kat L to P, yang lain cerita lain hari je la ek..

Oleh itu, di kesempatan ini saya ingin mengucapkan puluhan ratusan ribuan jutaan billion million trillion terima kasih kepada daddy saya yang telah membesarkan, mendidik, mengajar, memberi, mengasihani, menyayangi selama 8956 hari saya hidup ini. Dan pada hari 8939, daddy saya telah memberi restu dan mengahwinkan saya dengan seorang lelaki yang akan mengambil alih tugas daddy saya untuk menjaga saya yang nakal tapi cantik ini… Heeeeeeee.. =p

Tuan Agus Yanul, you are the best dad ever!!!!!! Mari kita pergi kebun, cari tuhau… =p

Tidak lupa juga pada Tuan Mohamed Bin Husin, Selamat Hari Abah, Abah. Terima kasih kerana menerima saya dengan hati yang terbuka dalam keluarga Abah. Nanti saya balik kB, abah masak gulai ayam ek… Ayam gulai abah adalah the best ever!!!!

Happy Father’s Day!!!


p/s..bila abeyohs nak jadi daddy?!..jeng jeng jeng…

 

 itu paha ada macam paha norshahrul idlan tak?
=p

June 16, 2011

JSD Part 2

Posted by Aly Alberta at 11:31 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Saya kenyang! Orang belanja nasi lemak. Kak. Maz cakap lauk kenduri walaupun sebungkus nasi lemak setiap seorang.. Ye la, orang nak kahwin yang belanja. Ni  1st time I dibelanja oleh orang yang nak kahwin. Selalu dibelanja oleh orang yang dah kahwin. Semalam pengantin baru tu e-mail to all;

“Dear All,
Since not all will be able to make it to my wedding, I wish to provide a per-wedding breakfast treat for all staff. The breakfast consist of Nasi Lemak and cakes , and it will be available in the cafeteria in the morning … by 7.45am.
Please do not buy breakfast for tomorrow (Thursday, 16 June 2011).
Enjoy.“

Sweet kan? Thanks bride to be. Congratto in advance! May your wedding day full with blessing. Amin.

OK! Now, kita sambung cerita semalam. Boleh? I tak ngantuk tapi I boring! Keja ada tapi filing. Boring tau buat keja filing ni. Kena panjat-memanjat. Letih!

Ok, ok.. Sambung cerita semalam.

Malam Nikah

I dah get ready seawal pukul 5pm. Dah mandi siap semua dah. Tangan kaki bau inai!! Lomah den. Baju nikah dah siap gosok. Bilik pengantin dah siap kemas. Meja solek dah berkilat. Cermin besar dah clean and clear. Kipas berfungsi dengan baik. Everything dah settle, kita makan dulu!! Saya makan awal. Makan lauk kenduri. Yeah! Tapi tak makan banyak nanti kang sakit perut memalam. Tengah makan tu Abeyohs bawa berita yang tak berapa nak baik iaitu Tok Imam akan datang pukul 10pm. Nak tersedak isi ayam. Nak tersembur nasi beras siam. Lambat gila!!! Alasannya, Tok Imam kena nikahkan pasangan lain di masjid dulu. Kami buat kat rumah so kami yang lambat, yang buat kat masjid kena awal. Haih! Memacam dugaan tapi takpe. Relax… Lepas makan lepak-lepak tengok tv. Pukul 6pm mandi lagi. Lepas mandi, tunggu mak andam dengan sabarnya.

Makeup time! Yeah! Mak andam sampai sebelum Maghrib. Mak andamnya come bernama Kak. Ti. Mekap adalah dalam sejam. Lenguh mendongak. Letih buka tutup mata. Tapi, everything went well. Lepas siap mekap, pakai baju. Lepas pakai baju, buat rambut. Part buat rambut I suka! Heeee… Tapi kali ni buat rambut simple je. Tak vogue sebab malam nikah kan. Lepas semua dah siap, Kak. Ti mengundurkan diri. Saya menunggu dengan sabarnya.
Dalam pukul 8pm, dorang mumy sampai. Dorang lepak kat ruang tamu and bilik pengantin. Pzie, Kd & Don being the OP for that night. Don accompanies me in the room before Bazilah the bridesmaid arrived. Photo shooting berlangsung sebelum, semasa, selepas nikah. Oleh kerana sibuk bergambar, I tak sedar pun Tok Imam sampai. Dorang pun tak inform. Sedar-sedar je bila Tok Imam datang tanya setuju atau tak setuju. After 10 15 minutes, Pzie came in to snap photo the wife. Hah! Dah selesai. Berapa lafaz? Cer teka cer teka.. =p

So, I pun dipanggil keluar untuk upacara batal air sembahyang. Nervous! Tok Imam dah turun bawah pergi makan. Yang tinggal families saja dan saya amat malu! Part yang ni, saya bagi gambar ek.. Tak reti nak cerita!

see dad..tekun mendengar..
korang dah dapat teka berapa lafaz?
signing ceremony..tangan shacking tak hingat!

heeeee....=>

heeeee jugaaa..=>

salam dan cium tangan paling lama di abad ini..=p

first kiss!!!

Alhamdulillah dah settle semua... Next is cerita pada 040611 pula.. Tunggu next post la ek..

Peace!


inilah suami saya!!!



p/s..baju nikah ni nak pakai bila lagi ek??..pakai gi keja boleh??

June 15, 2011

JSD Part 1

Posted by Aly Alberta at 11:38 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Saya mengantuk tahap gaban. Memandangkan saya mengantuk so saya akan bercerita. Oh, I owe 1 story kan? Ke stories? Heeeee…

Ok! Let’s start the session. Saya ingin bercerita tentang hari perkahwinan saya yang berlangsung seminggu lepas. Dah seminggu? Cepat betul masa berlalu. Tak sedar. Ok, untuk menyenangkan yang bercerita dan memudahkan yang membaca, saya akan buat kronologi sebelum, semasa dan selepas. Ok?

Sebelum

On 1st of June, Safrah and I boarding to Kota Bharu from LCCT. Dady, Mumy, Kd, Don, Jr and Syafiqah naik Pregio. Uncle, Aunt and Mak Tuk naik keta uncle. Dorang gerak pukul 8am. Kami gerak 7.30am. Took taxi to kL Sentral and took bus to LCCT. Nak dijadikan cerita, bus Skybus yang selalu I naik pergi LCCT tu dah pindah tempat and I tak tau pindah mana, so, I pun naik je la bus yang lagi satu tu, yang rona kuning, nama I lupa. Fare RM8 per person, murah, tapi, sangat tak comfortable! From kL sentral sampai LCCT, kami berpeluh-peluh macam berlari 500 meter padahal dalam bus ni, dalam bus yang aircond-nya langsung tak berfungsi!!! Hah, kat sini I betul-betul tak faham. Driver tu tau aircond rosak tapi he has no initiative nak pergi service aircond tu. Dia siap pesan lagi, “kalau panas buka tingkap kat atas bumbung bus tu”. Whathell?! Memang sekali tu je la naik bus tu.

Arrived at LCCT one hour ++ earlier, so senang nak self check-in and mengisi perut yang kosong. After we print our boarding pass, we had Mcd for breakfast. Lepas makan, terus masuk kat waiting hall. Nak dijadikan cerita lagi, ni 1st time nama I kena tulis dalam 1 piece of paper by the polis bantuan. I tak tau kenapa?! Tapi, I nampak semua nama cina and bukan nama melayu. Lantak laaa.. Malas nak layan. Tunggu di appoint gate sampai kena panggil. Naik aircraft then tunggu lagi sebab traffic jammed. Sampai Sultan Ismail Petra Airport on time juga walaupun lambat take-off. Abeyohs picked us up and pusing-pusing kB cari makan. Takde. End up, makan kat rumah.

Then, after makan, I buat inspection. Heeee.. Sebab Abeyohs cakap dia dah bersihkan rumah tahap bersih, tahap Alam Flora punya. Setelah inspection dibuat, yes! Memang bersih tahap gaban! Heeee… Time I buat inspection tu, orang pasang pelamin tu datang pasang pelamin, hias bilik pengantin, pasang khemah, buat meja makan beradab dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Makan masa setengah hari juga dorang buat semua-semua tu. Lori 2 kali trip hantar barang. Pekerja semua lelaki dan saudara Abeyohs juga.

Gambar? Nanti la ek..

Petang, kami pergi guest house yang telah disewa tu. Bayar sewa then tunggu dorang mumy sampai. After dorang mumy got comfort, then Abeyohs and I and Poksu pergi cari lauk for their dinner. After got lauk, balik rumah Abeyohs, prepare everything then send the food to the guest house. After that, rushing pula pergi rumah Mok Ngoh untuk ambil daun inai. Then rushing balik rumah Abeyohs sebab time tu dah pukul 10 lebih. Cepat betul masa berlalu. Sampai rumah je terus sesi tumbuk menumbuk inai berjalan. 1st round je tumbuk. 2nd and 3rd round kasi blender saja. Cepat, senang dan mudah. Chik pakaikan kat jari tangan I je, sebab malam tu I tidur kat guest house, so jari kaki I suruh Kd pakaikan.
 
Nak dijadikan cerita lagi, Kd pakaikan inai tu time mata dia separuh tutup. Esok pagi bangun dari tidur, cuci jari kaki tangan, jari tangan cun! Jari kaki hampeh! So, pepagi tu dorang mumy gerak pergi Rantau Panjang. Me? Balik rumah Abeyohs pakai inai lagi!!!!! Pakai 2 kali pula tu. Memula pakai yang henna dalam tiub tapi tak cukup. Abeyohs pergi la kB cari inai. Dorang kata ada jual kat Mydin. Pergi la Mydin. Bila sampai Mydin, inai dalam tiub dah habis pula. Tinggal inai serbuk je. Adui. Then pergi ke Pantai Timur Supermarket, tapi kat situ tak jual. Nak tak nak beli la juga inai serbuk tu. Bancuh je la. Abeyohs beli sampai 2 bungkus. Macam jari jemari I ada 100. Huh! Lepas Che Yah bubuh inai tu I terus la jadi paralyzed for 24 hours! Ye la, dari malam sampai ke pagi, dari pagi sambung ke petang pula. Nasib baik malam tu malam nikah. Kalau tak? Tak tau la apa yang jadi…
Tapi, syok juga pakai inai ni. Tak payah potong bawang, tak payah hiris daging, tak payah buang kulit lemak ayam, tak payah basuh pinggan, tak payah masak, tak payah buat air. Heeeeeeeeeee..


Malam Nikah
 
Eh, keja dah melambak atas meja ni, mata pun dah tak mengantuk dah, so, story malam nikah ni kita sambung next entry la ek.

Bila nak sambung? Tunggu la I takde keja and mata I mengantuk.

Peace!

p/s..inai di jari kaki tangan masih merah pekat likat lagi..=p

June 13, 2011

Piala FA 2011

Posted by Aly Alberta at 10:43 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Monday bluesssssssss… Klate melepas lagi Piala FA musim ini. Kalah dengan Ganu, 1-2. Klate leading tapi disebabkan jam kat tangan ref tuu mental so masa tambahan 4 minit tu dah jadi 400 minit. Dorang cakap salah Daudsu tapi bagi saya bukan salah Daudsu. Saya tengok dalam tv playback goal tu. Bola dah lepas garisan dah baru Daudsu tendang bola tu. Orang nampak macam Daudsu buat goal sendiri. Tapi, ye la kan... Bola tu bulat, garisan pun nampak tak nampak, rumput pun tercabut sana sini.. Kena minta CSI tengok video playback tu baru boleh buat keputusan yang betul. Tapi, walau apa pun, saya tetap mengatakan yang Daudsu tidak bersalah. Jangan mudah meletak kesalahan pada orang. Kesian dia. Selama 90 minutes ++++ Daudsu tu main, tak pernah sekali pun Ashaari tu terlepas. Kalau pun dirinya terlepas, bola mesti tak lepas. Itu yang kita perlu tengok. Effort; Spirit; Energy; Failure are different things. He has done his best! Gomo Daudsu Gomo!!!!!!!!!!

Ada juga orang cakap yang Ganu bagi $$$ kat Klate untuk bagi Ganu menang. Nak buat hadiah hari jadi kat Agong katanya… Hish! Hish! Hish! Sungguh memalukan kalau benda ni betul. Tak gentlemen la ini macam. Nampak sangat team yang memberi tu tak kuat sebab sanggup bagi $$$ kat team yang kuat supaya dorang main bodoh-bodoh. Ye la, cuba bayangkan, masa game MSL kat Ganu, Klate menang 3-0. 5 hari kemudian lawan lagi kat SBJ untuk Piala FA, Klate kalah 2-1. Dedua goal disumbat pada masa tambahan. Ref tu pun tak alert dengan timing. Dalam tv dah tunjuk ada masa tambahan 4 minit tapi dekat SBJ, dah 3 minit berlalu baru ref keempat angkat board ada tambahan masa 4 minit. WTH?! (Ini kejadian sebenar. Saksi; Dalam SBJ: Abeyohs. Depan tv: Adikyohs)

Oh! Abeyohs pergi berperang dengan geng-gengnya tapi pukul 12am dah sampai rumah. Awal kan? Mana tak awal, lepas Ganu score goal kedua, mereka terus keluar, cari kereta, start kereta dan menuju pulang ke rumah. Kalau menang confirm 3am baru sampai rumah... Heeeee... =p


Well, game dah habis. Nak bising-bising pun nothing going to change. Tunggu musim depan la ek. Sekarang, kita focus pada MSL. Pastikan kita JUARA!!!!!

Gomo Klate Gomo.

p/s..hari jumaat lepas saya kena injection..memang berbaloi-baloi!!!


June 9, 2011

I'm Back!

Posted by Aly Alberta at 11:44 AM
Reactions: 
2 comments Links to this post
Hi.. I'm back to work! Since yesterday. Our 1st journey Klate-kL was awesome! Even though 11 hours. HaHaHa.. Abeyohs bawa keta 80-60-40-20 km/j. Sakit bon2 duk dalam keta!

Now, dah duk dengan husband. Hamboi! Husband!!! HaHaHa.. So far so good. Nanti la kita story mory. Tunggu Abeyohs pasang internet kat rumah dulu. Tunggu ek..

p/s..entry ni actually nak inform yang saya dah bergelar isteri..heeeeee..=p

June 8, 2011

Wordless Wednesday # 10

Posted by Aly Alberta at 11:07 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

 

Princess Diaries Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device