August 26, 2011

26 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 11:56 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi… Assalamualaikum… Hari ni dah puasa ke 26. 3 @ 4 hari lagi raya. Yeah!!! Saya seperti biasa adalah tidak berpuasa di bulan mulia ini. Rasanya sampai ke hujung ramadhan saya tidak akan berpuasa. Mengikut kepada keadaan semasa dan kuantiti ubat yang diambil, makanya, kualiti untuk berpuasa itu adalah sangat rendah. Dan itu juga adalah satu perasaan yang amat tak best. Di kala orang semua sibuk memungut pahala, saya sibuk mengutip nasi yang bertaburan di meja semasa rehat makan tengahari. Chesdale!! Ayat tak boleh blah… Gila serius!!!! Tapi itu adalah reality dan saya pasrah. Semuanya ada hikmah disebaliknya… Yang penting, saya sudah bertekad, saya sudah berazam akan mengganti puasa-puasa itu. Dah berhutang kena la bayar!! Kan?!

Ok.. Esok adalah hari pulang ke kampung. Banyak lagi yang belum disediakan ni. Gaji bulanan pun belum nampak bayangnya. Oleh itu, apabila gaji belum masuk, maka semua persiapan akan terbantut. Hopefully, by today’s lunch hour sudah masuk. Kalau tak, kelip-kelip mata je laa tengok barang-barang kat bazaar bawah tuuu…

Kita sambung cerita puasa…

24 Ramadhan..Sudah ke office setelah menjadi MC’s queen selama 2 hari. Tak puasa! Having nasi lemak for breakfast and nasi ayam for lunch. Buka puasa Abeyohs bought ikan keli + terung masak sambal. We masak nasi + kismis. Nasi lembik sangat macam bubur. Sebab beras baru dan tak tau kelembikan dan kekerasannya lagi.

25 Ramadhan..Tak puasa juga. Having nasi lemak for breakfast and nasi campur for lunch. For buka puasa, we went to Restoran Puteri di Pantai Dalam. We bought gulai ayam + acar timun + ikan patin masak lemak for Abeyohs. Ben ada kat rumah. He’s on raya holiday for a week. So, dia tukang masak nasi. Nasib tak lembik. Tambah 2 kali dan so oh!!!

26 Ramadhan..Tak puasa lagi. Having mee + meehoon for breakfast. Lunch? Tengok la kalau gaji dah masuk. Kalau belum, kita makan kebab je la ek…

Well, I might be away for a week. Oleh itu, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca-pembaca blog saya ini. Dengan rendah diri, saya mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Halalkan semuanya ye… Kita jumpa di bulan Syawal nanti.

Have a great holiday everyone.

Happy Eid!!!

August 23, 2011

23 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 11:26 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. 6 days before Raya. And I am not fasting for a week. Yes! It was frustrating. Really! Everybody were excited with Ramadhan month but I'm struggling with my condition. But, never mind. God is always good with us. I'm good so far even though I'm going to be a MC's queen just for one eye blink. Heeeeeeeeee.. Just joking. Oh, and I can open a mini clinic here.




See.. That is from last Thursday & yesterday visit. It doesn't count last 2 3 weeks ago. Well, I think I have an experience during this period. It's not easy to be a woman but it was a gift to be a woman.

Ok, dah, jom cita pasal puasa.. 20 Ramadhan sampai 23 Ramadhan tak puasa. Last 21 Ramadhan, Abeyohs & I having a bunch of friends to break fast with us at home. It was an extremely tired day but it was fun. We have Pokya & Hana, Esey & Wani, Puje, Eri, Rian & Nora. Thanks for those whose coming. We shall do it again next time.

Well, until now peeps. Till we meet again before raya.

August 19, 2011

19 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 12:23 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Hello.. Assalamualaikum..

Saya dengan sedihnya nak bagi tau yang saya tak puasa. Dah 5 hari. Sedih tahap gaban!!!! Jenuh nak ganti... Tapi dalam tak puasa tu, masa berbuka adalah masa yang ditunggu-tunggu. Act like I'm fasting for the whole day!! Very the, tak malu!!!

Ok, kita story mory...

Hari tu stop kat 10 Ramadhan..

11 Ramadhan..Oh mengikut magic calendar hari ni puasa tapi dah lupa makan apa..

12 Ramadhan..Makan kebab di tengahari selepas memborong tudung dan baju inner. Apa nak jadi?

13 Ramadhan..Puasa!!!..Buka kat rumah. Tapi sebelum buka puasa pergi jenjalan kat Jalan TAR. Jenjalan je. Ada la jumpa 4 5 beg plastik masa jenjalan tu. Dah terjumpa kan, nak buat macam mana. Rezeki jangan ditolak. Tak baik. Heeeee..... Tapi yang tak best tu duk kat dalam parking Sogo tu 2 jam. I siap boleh tertidur lagi. Sedar-sedar je baru nak bayar parking. Memang gila!!! Keta banyak tapi kaunter keluar buka 1 je. Memang hampeh tahap gaban! We having ikan bawal 3 rasa + sayur kailan ikan masin + tomyam ayam made by Restoran Niyang Rapik. Esok dah nak dekat raya, kedai Niyang Rapik tu mesti tutup. Mana la nak cari makanan niiiii... Tapi, macam sama je cuti kami nanti. Kena tanya nanti ni.. Baru boleh merancang... Heeee..

14 Ramadhan..Puasa juga!!!..Buka at Ampang. Pergi ke bazaar ramadhan Bukit Indah after 2 weeks of puasa. Kalau dolu-dolu, tiap-tiap hari pergi.. Macam biasa, kuih donut + cakoi + kuih champiang kacang wajib dibeli. Ada new attempt iaitu roti boom. Kena ambil nombor as order sebab ramai gila yang nak order. Sampai bazar 5.30pm, dapat number 34, dapat roti boom pukul 6.30pm. Sejam tunggu!!! Gila!!! Having Aunt Hanim's chicken curry. Perggghhhhhh...tambah 3 kali tau.. Lepas tu makan roti boom cicah that curry juga, habis satu setengah keping. Full house! Tak lepak lama sebab itu Abeyohs sibuk nak balik sebab nak tengok bola. Ngeng!

15 Ramadhan sampai 19 Ramadhan...Tak puasa!!!! Sendiri mau ingat laaaaa... Pergi klinik 3 kali dalam masa 5 hari. Memang memecahkan Airly's Book of Record!!!!

Oh, on 17 Ramadhan join Abeyohs, Pokyaa & the gang buka puasa at Seoul Garden. Selalu melantak yong tau foo tapi this time, melantak daging marinated with black pepper yang dibbq. Yang pelik, tak rasa pening padahal makan banyak ni. Kalau selalu, makan 2 keping dah pening-pening lalat. Selera perut dah lain. Ikut je laaaa.. Kang tak ikut, kesiannnnnn... =p

Kejap je kan, dah 19 Ramadhan. Kalau ikut calendar, 10 hari lagi dah raya. Kasut raya belum beli lagi ni. Handbag raya pun tak cari lagi. Esok lusa minggu depan dah nak balik kampung. Takkan nak cari kat kB Mall. Tak larat nak hadap traffic jammed di kB.

Oleh sebab itu, wahai Abeyohs, mari la kita berkunjung ke mall-mall yang berdekatan. Macam biasa, kita pergi jenjalan je. Mana la tau kan terjumpa barang 4 5 6 beg plastik. Rezeki ada dimana-mana...=p

August 10, 2011

10 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 10:04 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. It's Wednesday. Obviously, takde Wordless Wednesday today. I want to speak out. Because I tak puasa (again). Kesian tak? Sahur tadi bangun, minum susu macam biasa. Lepas habis susu segelas, bluekkkk... Habis keluar semua. Tak sempat pergi toilet pun! Muntah kat situ juga macam baby yang tak kena burpp lepas minum susu. Banyak! Sampai toilet muntah lagi 2 kali. Well done! Susu segelas tadi dah habis dikeluarkan. Automatically, badan rasa lembik, lidah tak rasa apa, tekak loya macam minum air garam! Itu sebelum waktu subuh. Kira berpuasa la. Sampai office, jumpa toilet lagi. Muntah lagi. Great! Turun bawah, beli air bunga + sandwiches. Maknanya, tak puasa.

Sambung cerita puasa ke lima dan seterusnya..

5th Day...Puasa penuh. Tak ingat makan apa. But, malam tu rasa sejuk semacam tapi badan panas. Pelik bin ajaib. Tidur awal.

6th Day...Setelah badan sejuk panas sejuk panas, maka tak berpuasa la hari ni. Tapi masa buka puasa, kita tambah sampai 3 kali. Sedap! Buka puasa at Ampang. With the Makciks! Aunt Hanim masak nasi tomato + kurma telur + ayam goreng + acar timun + air sirap + kuih muih. Result is awesome!!!!

7th Day...Hari mengemas rumah tapi semalam dah melantak, so hari ni mesti puasa! Masak nasi goreng kampung yang takde ikan bilis. Ganti dengan fish cake. Minum air milo kawwwwww... Kenyang!

8th Day...Out!!! Pepagi dah lembik!!! Lunch hour makan nasi goreng ayam kunyit. Tak malu! Petang berbuka dengan nasi ayam penyet di kLcc. Sebelum tu, layan Captain America dulu.

9th Day...Puasa penuh! Having nasi putih + pajeri terung + ikan keli goreng + ikan kembung goreng + murtabak daging + soya. Kenyang. Tidur awal.

10th Day...Sila rujuk perenggan pertama. Bye.

August 5, 2011

5 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 10:44 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Dah 5 Ramadhan dah.. Tak sedar.. Heeeee.. Entry pun empty. Hahaha... Jangan marah. Sila salahkan kemalasan, kesibukan dan kepenatan yang melanda diri. Mula-mula puasa memang penat, memang letih. Tak larat. Tapi nanti dah masuk minggu kedua, dah ok dah.. Kira perut dah biasa laaa..
Ok laaa.. Sekarang mau cerita pasal makanan from 1st sampai 4th (semalam).

1st Day...Hari ni memang totally out!!!!!!!!!! Lembik loteh!!! Lauk; nasi beriani + ayam masak merah + acar timun + soya bean. Kenyang tapi........
2nd Day...Muntah-muntah dari pagi sampai tengahari. Frust gila menonggeng!!! So, tak puasa. Dah kena ganti satu hari. Tapi, ini bersebab. Sebabnya...nanti laa. Lauk (tengahari); nasi goreng + sausage + fish ball. Lauk (buka puasa); nasi ayam + air putih. Tak habis nasinya. Ratah ayam je laaa..

3rd Day...Pasang niat betul-betul. Minta kekuatan dari Tuhan. Alhamdulillah puasa penuh. Lauk; nasi putih + ikan keli + ayam masak merah + 100 plus. Ikannnya pedas ya amat...tambah lagi dengan gas 100 plus...tambah lagi dengan angin dalam perut, makanya, muntah balik semuanya. Haih!!! Pukul 9 malam pergi beli Subway. Nasib dekat. Ambil Cheese & Steak, dapat free air orange Minute Maid. Result; habis licin. Kenyang.

4th Day...Puasa penuh juga. Tapi, pukul 3pm, perut dah mental. Kuatkan iman, kuatkan hati dapat laa buka puasa dengan nasi putih + tom yam ayam + bon-bon ayam + air orange Minute Maid semalam. Ohh ada kuih karipap kentang and kuih cempedak yang diberi oleh Mirul, kawan Abeyohs.

5th Day...Setakat 10.45am, perut ok! Tekak rasa nak makan ayam penyet. Nyummy!!!!
p/s..misi untuk berpuasa selama sebulan tahun ni telah musnah..sila cuba lagi tahun depan..=p

August 1, 2011

1 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 10:09 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi Ramadhan.. Kita berjumpa lagi tahun ni... Yippie!!!

Tahun ni saya berpuasa di rumah lain. Percubaan sahur hari pertama = succeed! Minta-minta esok succeed lagi..

Status perut hari pertama, 01.08.11, Ramadhan 1, 10.10 am = dah tak betul dah..harap-harap dapat tahan..amin.

Semoga Ramadhan kali ni diberkati dan diredhai..

Happy fasting everyone...


p/s..tahun ni ada lagi ke story mory everyday about ramadhan?..wait & see..

 

Princess Diaries Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device