June 15, 2011

JSD Part 1

Posted by Aly Alberta at 11:38 AM
Reactions: 
Hi.. Saya mengantuk tahap gaban. Memandangkan saya mengantuk so saya akan bercerita. Oh, I owe 1 story kan? Ke stories? Heeeee…

Ok! Let’s start the session. Saya ingin bercerita tentang hari perkahwinan saya yang berlangsung seminggu lepas. Dah seminggu? Cepat betul masa berlalu. Tak sedar. Ok, untuk menyenangkan yang bercerita dan memudahkan yang membaca, saya akan buat kronologi sebelum, semasa dan selepas. Ok?

Sebelum

On 1st of June, Safrah and I boarding to Kota Bharu from LCCT. Dady, Mumy, Kd, Don, Jr and Syafiqah naik Pregio. Uncle, Aunt and Mak Tuk naik keta uncle. Dorang gerak pukul 8am. Kami gerak 7.30am. Took taxi to kL Sentral and took bus to LCCT. Nak dijadikan cerita, bus Skybus yang selalu I naik pergi LCCT tu dah pindah tempat and I tak tau pindah mana, so, I pun naik je la bus yang lagi satu tu, yang rona kuning, nama I lupa. Fare RM8 per person, murah, tapi, sangat tak comfortable! From kL sentral sampai LCCT, kami berpeluh-peluh macam berlari 500 meter padahal dalam bus ni, dalam bus yang aircond-nya langsung tak berfungsi!!! Hah, kat sini I betul-betul tak faham. Driver tu tau aircond rosak tapi he has no initiative nak pergi service aircond tu. Dia siap pesan lagi, “kalau panas buka tingkap kat atas bumbung bus tu”. Whathell?! Memang sekali tu je la naik bus tu.

Arrived at LCCT one hour ++ earlier, so senang nak self check-in and mengisi perut yang kosong. After we print our boarding pass, we had Mcd for breakfast. Lepas makan, terus masuk kat waiting hall. Nak dijadikan cerita lagi, ni 1st time nama I kena tulis dalam 1 piece of paper by the polis bantuan. I tak tau kenapa?! Tapi, I nampak semua nama cina and bukan nama melayu. Lantak laaa.. Malas nak layan. Tunggu di appoint gate sampai kena panggil. Naik aircraft then tunggu lagi sebab traffic jammed. Sampai Sultan Ismail Petra Airport on time juga walaupun lambat take-off. Abeyohs picked us up and pusing-pusing kB cari makan. Takde. End up, makan kat rumah.

Then, after makan, I buat inspection. Heeee.. Sebab Abeyohs cakap dia dah bersihkan rumah tahap bersih, tahap Alam Flora punya. Setelah inspection dibuat, yes! Memang bersih tahap gaban! Heeee… Time I buat inspection tu, orang pasang pelamin tu datang pasang pelamin, hias bilik pengantin, pasang khemah, buat meja makan beradab dan lain-lain yang sewaktu dengannya. Makan masa setengah hari juga dorang buat semua-semua tu. Lori 2 kali trip hantar barang. Pekerja semua lelaki dan saudara Abeyohs juga.

Gambar? Nanti la ek..

Petang, kami pergi guest house yang telah disewa tu. Bayar sewa then tunggu dorang mumy sampai. After dorang mumy got comfort, then Abeyohs and I and Poksu pergi cari lauk for their dinner. After got lauk, balik rumah Abeyohs, prepare everything then send the food to the guest house. After that, rushing pula pergi rumah Mok Ngoh untuk ambil daun inai. Then rushing balik rumah Abeyohs sebab time tu dah pukul 10 lebih. Cepat betul masa berlalu. Sampai rumah je terus sesi tumbuk menumbuk inai berjalan. 1st round je tumbuk. 2nd and 3rd round kasi blender saja. Cepat, senang dan mudah. Chik pakaikan kat jari tangan I je, sebab malam tu I tidur kat guest house, so jari kaki I suruh Kd pakaikan.
 
Nak dijadikan cerita lagi, Kd pakaikan inai tu time mata dia separuh tutup. Esok pagi bangun dari tidur, cuci jari kaki tangan, jari tangan cun! Jari kaki hampeh! So, pepagi tu dorang mumy gerak pergi Rantau Panjang. Me? Balik rumah Abeyohs pakai inai lagi!!!!! Pakai 2 kali pula tu. Memula pakai yang henna dalam tiub tapi tak cukup. Abeyohs pergi la kB cari inai. Dorang kata ada jual kat Mydin. Pergi la Mydin. Bila sampai Mydin, inai dalam tiub dah habis pula. Tinggal inai serbuk je. Adui. Then pergi ke Pantai Timur Supermarket, tapi kat situ tak jual. Nak tak nak beli la juga inai serbuk tu. Bancuh je la. Abeyohs beli sampai 2 bungkus. Macam jari jemari I ada 100. Huh! Lepas Che Yah bubuh inai tu I terus la jadi paralyzed for 24 hours! Ye la, dari malam sampai ke pagi, dari pagi sambung ke petang pula. Nasib baik malam tu malam nikah. Kalau tak? Tak tau la apa yang jadi…
Tapi, syok juga pakai inai ni. Tak payah potong bawang, tak payah hiris daging, tak payah buang kulit lemak ayam, tak payah basuh pinggan, tak payah masak, tak payah buat air. Heeeeeeeeeee..


Malam Nikah
 
Eh, keja dah melambak atas meja ni, mata pun dah tak mengantuk dah, so, story malam nikah ni kita sambung next entry la ek.

Bila nak sambung? Tunggu la I takde keja and mata I mengantuk.

Peace!

p/s..inai di jari kaki tangan masih merah pekat likat lagi..=p

0 comments:

Post a Comment

 

Princess Diaries Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device