December 27, 2011

Merry Xmas 2011

Posted by Aly Alberta at 11:02 AM
Reactions: 
0 comments
Merry Christmas everyone!!! Ya, tau... Sudah kelambatan... Belated Xmas sudah kannn... Apa boleh buat, di rumah tiada kemudahan internet. Entah bila la itu Abeyohs mau kasi pasang... Berkurun sudah menunggu ni...

Anyway, how is your Xmas?? Mine? Biasa-biasa jaaa.. My family is coming down to town. Semua ada. Complete la 1 family. On Xmas Eve kami pergi Zoo Negara but not all of us. Only Jr, mumy, Abeyohs and I went. Dad and Kd pergi shopping. Don and Ben tidur!!!

On the eve, kami travelling back to my house from Ampang. Dinner together-gether di kedai Niyang Rapik. Lepas tu, balik to my house mandi, lepak, sleep.


On Xmas day, Kd and Ben went back to their college. Dorang ada Xmas party. Mum and Dad pergi menyukat kL. Don, Jr, Abeyohs and I tidur di rumah!!!! Hahaha... Best kan?? Sambil layan Xmas movie.. Kogutan juga laaa.. Kogutan Abeyohs's tomyam yang bikin semua orang knock out included him!


Sampai malam la kami layan movie ja. Terus yang 26hb lepak di rumah ja before sent Mum, Don and Jr to airport. Dad gone back sudah on the 26th morning. Dorang mum punya flight on the eve, so lepak-lepak ja la kami di rumah.

Xmas gift? 1 ja saya dapat. A pink blouse from mum. Ok la daripada tiada kannn... Ada lagi bah tu, 1 big bag tapi bukan saya punya. But mum said for me, so consider saya punya dulu la before bagi kepada yang berkenaan kan?

Then today, saya bekerja dengan rajinnya... Heeeeee... Counting day for New Year 2012 pula... Tiada cuti 2 tahun (bak kata Sunia and Ayu) for this time. Maybe, next year la kannn...

Now, I'm considering my next year's wish list sebab macam this year punya wish lists are not successful. My 1st wish lists ada juga yang succeed dan ada yang terfikir ja tapi tidak terbuat.

For number 1 and 6 unsuccessful. For number 2, 3, 4, 5, 8, 9 and 10 are succeed! Tu semua telah berjaya diselesaikan. Number 7 rasanya macam tersangatlah over weight tapi yang bersebab laaa..


For number 11, ada juga tapi 6 bulan pertama sahaja. The next 6 months, semput!!!! =p

So, I think the 1st resolution for next year is get my ideal body weight but after March 2012. The rest, sedang difikirkan. Maybe will be continue for number 1 and 6 laa kan sebab it's unsuccessful. Rasa-rasa macam boleh success tu next year tapi we wait and see la ahh...


Ok la, till then for now.


p/s..I have my own Xmas tree tapi no photo yet kan? Tunggu laa ahhh.. Ada juga tu nanti..


December 12, 2011

Silver Jubilee

Posted by Aly Alberta at 12:12 PM
Reactions: 
0 comments
Greetings everyone!!!

It's my 25th birthday!!!

Thanks God for those throughout years since 1986 until 2011...

Thanks for the paths that you have created to make me grown up...


Hopefully, there will be more great years to come...


Thanks God!!!


Thanks Dad!; Thanks Mum!; for loving me!!!


Dear brothers, you all are the most valuable person I ever had. Love all of you!!!


Dear Abeyohs, thanks for be with me during ups and downs. You are my soul; you are my guardian and you will be always my baby!!! Love you!!!


To all, thanks for having me as one of your friend. I feel great to have you all too...






Love and Hugs,

Birthday Girl...

December 1, 2011

December!

Posted by Aly Alberta at 1:12 AM
Reactions: 
0 comments
Haluuu... Did you hear the jingle bell ring?? It's DECEMBER everyone!!!! The month full of joy and happiness... Yippie!!!!!!!!

There is a lot of moment that happens on December. My birthday, family's vacation, shopping spree and CHRISTMAS!!!!

I'm counting days to Christmas and struggling the 1st week for Christmas Tree....

Will try, read again try... to upload the Christmas Tree soon on this blog...

Finger cross...




November 30, 2011

Sometimes...

Posted by Aly Alberta at 11:13 AM
Reactions: 
0 comments
…it’s easy to say, but it’s hard to do

Sometimes...

…it’s easy to do, but it’s hard to manage


Sometimes...

…it’s easy to manage, but it’s hard to believe

Sometimes...

…it’s easy to believe, but it’s hard to accept

Sometimes...

…it’s easy to accept, but it’s hard to conquer

Sometimes...

…it’s easy to conquer, but it’s hard to give back

Sometimes...

…it’s easy to give back, but it’s hard to pay back

…but



...at last

 

…for all the time

 

…it will go easy hard easy hard until…

 

…the










 








…end…




November 10, 2011

Bila...

Posted by Aly Alberta at 3:16 PM
Reactions: 
0 comments
...dah lama tak update, blog menjadi suram...

...kesian...

...saya busy...

...plus kemudahan internet tidak berfungsi di rumah...

...plus keadaan saya tidak mengizinkan...

...plus saya malas...

...heeee...

...tapi hari ini, ada sikit kerajinan...

...sikit je laaaa...


...ok laaaa...


...sila laaaa layan our photos during wedding reception...


penantin baghuuu..=p

leborrrr gilaaa senyumannn...

lovely cousins..

cake cutting tapi i tak merasa cake tuuu..

ye, mata i sepet!!!





5 photos above are family photos...

lepas gian..menyanyi di party sendiri..

 the orang kuatssss..mom & dad...

yours truly!!!




p/s..all photos are from camera berat..courtesy from pzie, girl@beatrice & dad's canon 550d (the photographers are the brothers)



October 31, 2011

Akhirnya...

Posted by Aly Alberta at 7:58 AM
Reactions: 
0 comments
...selesai sudah majlis di kedua-dua pihak....yeah!!!





October 25, 2011

I'm coming home...

Posted by Aly Alberta at 9:29 AM
Reactions: 
0 comments

October 21, 2011

Save The Date Version II

Posted by Aly Alberta at 8:41 AM
Reactions: 
0 comments
 Hi everyone...

Please.. Please.. Please..

Save another date for our wedding reception at Sabah..

Looking forward to see you all..





p/s..i guess JSD is not relevant anymore..sudah jadi JOD daaa...kita hanya merancang Tuhan yang menentukan..
 

October 7, 2011

Missing...

Posted by Aly Alberta at 5:21 PM
Reactions: 
0 comments
Bila dicari tiada..

Bila tidak dicari ada..

Haih!

September 28, 2011

Wordless Wednesday # 15

Posted by Aly Alberta at 9:22 AM
Reactions: 
0 comments



p/s..kalau beli nombor ni mesti kena ni kannn...=p

 

September 23, 2011

Unwell

Posted by Aly Alberta at 4:15 PM
Reactions: 
0 comments
Hi.. Saya tak berapa sihat plus busy like bee. A lot to catch up. Tak larat. Nanti dah ok, saya update ek.

Thanks.


September 8, 2011

I know what u will do next raya!

Posted by Aly Alberta at 11:36 AM
Reactions: 
0 comments
Hi.. Assalamualaikum.. Selamat Hari Raya.. Happy Thursday..

How are u? Sihat ke semua?? Saya sihat, Alhamdulillah. After raya ni semakin sihat. Nafsu makan menjadi-jadi. Nafsu minum juga. Dalam masa 10 jam di hari bekerja botol 1000ml hendaklah diisi 3 kali meaning saya minum 3000ml. Itu belum campur air minuman yang kat rumah lagi. Faktor cuaca juga amat menyumbang kepada nafsu minum ni. Panas ya amat sekarang ni. Kalau jalan tu mesti berpeluh walaupun 2 3 meter saja.

Raya macam mana? Best? Saya punya best! Makan banyak! Penat pun banyak! Perjalanan pergi/balik kB/kL adalah 14 15 jam. Jangan terkejut. Standard la tuuu… Jalan ke pantai timur memang akan menerima kereta berpuluh kali ganda dari hari biasa menjelang hari raya. Sebab orang Klate kan ramai jadi perantau so bila raya mereka semua balik ke tempat asal. Termasuk laa Abeyohs & Pokya. Hahahaha… Raya tahun tahun lepas pun macam tu. Raya tahun tahun depan pun macam tu jugaaaaa...

Hari ni raya ke 10. Kuih raya kat office ni banyak lagiiiiii… Semua sodap!!!! Hujung minggu ni busy! Mana nak pergi raya open house, check-up, pick-up, send-up dan lain-lain. Haih!!! Tapi saya suka!!! Kd will be in town this Saturday morning. Gila lama dia cuti!!! Now, further his study back. Kotoh!!! Lagi 4 5 6 tahun baru merdeka. Lama seh nak tunggu loyar ni grade… Sebelum grade kena jadi attachment student dulu. Study 4 5 6 tahun. Dah grade, jadi pupil/chambering student, lepas tu short call, court duty, legal aid duty, jadi assistant lawyers, partners then long call then dapat practice certificate then dah boleh join private practice! Dan boleh lah belanja I keta Lancer sebiji!!! Rate loyar kan tinggi. Sejam dah boleh dapat RM200. Kalau sebulan?! Do your math! Dan juga, boleh la I jadi secretary masa tu. Secretary jaga jadual je bukan buat documents. Boleh?! Heeeeeeeeeeeeeeee… =p

Dear Cyrill Clade @ Kd, sila abaikan paragraph di atas. Paragraph itu adalah angan-angan semata. Tapi yang keta Lancer tu adalah permintaan dari hati yang tulus ikhlas. Peace!

Ok, sambung cerita raya. Tema raya tahun ini adalah pink! Tahun depan pun pink juga! Tahun tahun tahun depan pun pink juga! Boleh?! Heeeeeeeeeeeeee…=p

Ok laaa.. Got to go. Nak pergi minta sign kat lawyer ni. Yang ni dah betul-betul lawyer dan bukan angan-angan.

p/s..raya tahun ni takde gambar sebab semua orang busy makan!! raya tahun depan harus ada!!

August 26, 2011

26 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 11:56 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi… Assalamualaikum… Hari ni dah puasa ke 26. 3 @ 4 hari lagi raya. Yeah!!! Saya seperti biasa adalah tidak berpuasa di bulan mulia ini. Rasanya sampai ke hujung ramadhan saya tidak akan berpuasa. Mengikut kepada keadaan semasa dan kuantiti ubat yang diambil, makanya, kualiti untuk berpuasa itu adalah sangat rendah. Dan itu juga adalah satu perasaan yang amat tak best. Di kala orang semua sibuk memungut pahala, saya sibuk mengutip nasi yang bertaburan di meja semasa rehat makan tengahari. Chesdale!! Ayat tak boleh blah… Gila serius!!!! Tapi itu adalah reality dan saya pasrah. Semuanya ada hikmah disebaliknya… Yang penting, saya sudah bertekad, saya sudah berazam akan mengganti puasa-puasa itu. Dah berhutang kena la bayar!! Kan?!

Ok.. Esok adalah hari pulang ke kampung. Banyak lagi yang belum disediakan ni. Gaji bulanan pun belum nampak bayangnya. Oleh itu, apabila gaji belum masuk, maka semua persiapan akan terbantut. Hopefully, by today’s lunch hour sudah masuk. Kalau tak, kelip-kelip mata je laa tengok barang-barang kat bazaar bawah tuuu…

Kita sambung cerita puasa…

24 Ramadhan..Sudah ke office setelah menjadi MC’s queen selama 2 hari. Tak puasa! Having nasi lemak for breakfast and nasi ayam for lunch. Buka puasa Abeyohs bought ikan keli + terung masak sambal. We masak nasi + kismis. Nasi lembik sangat macam bubur. Sebab beras baru dan tak tau kelembikan dan kekerasannya lagi.

25 Ramadhan..Tak puasa juga. Having nasi lemak for breakfast and nasi campur for lunch. For buka puasa, we went to Restoran Puteri di Pantai Dalam. We bought gulai ayam + acar timun + ikan patin masak lemak for Abeyohs. Ben ada kat rumah. He’s on raya holiday for a week. So, dia tukang masak nasi. Nasib tak lembik. Tambah 2 kali dan so oh!!!

26 Ramadhan..Tak puasa lagi. Having mee + meehoon for breakfast. Lunch? Tengok la kalau gaji dah masuk. Kalau belum, kita makan kebab je la ek…

Well, I might be away for a week. Oleh itu, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca-pembaca blog saya ini. Dengan rendah diri, saya mohon maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki. Halalkan semuanya ye… Kita jumpa di bulan Syawal nanti.

Have a great holiday everyone.

Happy Eid!!!

August 23, 2011

23 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 11:26 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. 6 days before Raya. And I am not fasting for a week. Yes! It was frustrating. Really! Everybody were excited with Ramadhan month but I'm struggling with my condition. But, never mind. God is always good with us. I'm good so far even though I'm going to be a MC's queen just for one eye blink. Heeeeeeeeee.. Just joking. Oh, and I can open a mini clinic here.




See.. That is from last Thursday & yesterday visit. It doesn't count last 2 3 weeks ago. Well, I think I have an experience during this period. It's not easy to be a woman but it was a gift to be a woman.

Ok, dah, jom cita pasal puasa.. 20 Ramadhan sampai 23 Ramadhan tak puasa. Last 21 Ramadhan, Abeyohs & I having a bunch of friends to break fast with us at home. It was an extremely tired day but it was fun. We have Pokya & Hana, Esey & Wani, Puje, Eri, Rian & Nora. Thanks for those whose coming. We shall do it again next time.

Well, until now peeps. Till we meet again before raya.

August 19, 2011

19 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 12:23 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Hello.. Assalamualaikum..

Saya dengan sedihnya nak bagi tau yang saya tak puasa. Dah 5 hari. Sedih tahap gaban!!!! Jenuh nak ganti... Tapi dalam tak puasa tu, masa berbuka adalah masa yang ditunggu-tunggu. Act like I'm fasting for the whole day!! Very the, tak malu!!!

Ok, kita story mory...

Hari tu stop kat 10 Ramadhan..

11 Ramadhan..Oh mengikut magic calendar hari ni puasa tapi dah lupa makan apa..

12 Ramadhan..Makan kebab di tengahari selepas memborong tudung dan baju inner. Apa nak jadi?

13 Ramadhan..Puasa!!!..Buka kat rumah. Tapi sebelum buka puasa pergi jenjalan kat Jalan TAR. Jenjalan je. Ada la jumpa 4 5 beg plastik masa jenjalan tu. Dah terjumpa kan, nak buat macam mana. Rezeki jangan ditolak. Tak baik. Heeeee..... Tapi yang tak best tu duk kat dalam parking Sogo tu 2 jam. I siap boleh tertidur lagi. Sedar-sedar je baru nak bayar parking. Memang gila!!! Keta banyak tapi kaunter keluar buka 1 je. Memang hampeh tahap gaban! We having ikan bawal 3 rasa + sayur kailan ikan masin + tomyam ayam made by Restoran Niyang Rapik. Esok dah nak dekat raya, kedai Niyang Rapik tu mesti tutup. Mana la nak cari makanan niiiii... Tapi, macam sama je cuti kami nanti. Kena tanya nanti ni.. Baru boleh merancang... Heeee..

14 Ramadhan..Puasa juga!!!..Buka at Ampang. Pergi ke bazaar ramadhan Bukit Indah after 2 weeks of puasa. Kalau dolu-dolu, tiap-tiap hari pergi.. Macam biasa, kuih donut + cakoi + kuih champiang kacang wajib dibeli. Ada new attempt iaitu roti boom. Kena ambil nombor as order sebab ramai gila yang nak order. Sampai bazar 5.30pm, dapat number 34, dapat roti boom pukul 6.30pm. Sejam tunggu!!! Gila!!! Having Aunt Hanim's chicken curry. Perggghhhhhh...tambah 3 kali tau.. Lepas tu makan roti boom cicah that curry juga, habis satu setengah keping. Full house! Tak lepak lama sebab itu Abeyohs sibuk nak balik sebab nak tengok bola. Ngeng!

15 Ramadhan sampai 19 Ramadhan...Tak puasa!!!! Sendiri mau ingat laaaaa... Pergi klinik 3 kali dalam masa 5 hari. Memang memecahkan Airly's Book of Record!!!!

Oh, on 17 Ramadhan join Abeyohs, Pokyaa & the gang buka puasa at Seoul Garden. Selalu melantak yong tau foo tapi this time, melantak daging marinated with black pepper yang dibbq. Yang pelik, tak rasa pening padahal makan banyak ni. Kalau selalu, makan 2 keping dah pening-pening lalat. Selera perut dah lain. Ikut je laaaa.. Kang tak ikut, kesiannnnnn... =p

Kejap je kan, dah 19 Ramadhan. Kalau ikut calendar, 10 hari lagi dah raya. Kasut raya belum beli lagi ni. Handbag raya pun tak cari lagi. Esok lusa minggu depan dah nak balik kampung. Takkan nak cari kat kB Mall. Tak larat nak hadap traffic jammed di kB.

Oleh sebab itu, wahai Abeyohs, mari la kita berkunjung ke mall-mall yang berdekatan. Macam biasa, kita pergi jenjalan je. Mana la tau kan terjumpa barang 4 5 6 beg plastik. Rezeki ada dimana-mana...=p

August 10, 2011

10 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 10:04 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. It's Wednesday. Obviously, takde Wordless Wednesday today. I want to speak out. Because I tak puasa (again). Kesian tak? Sahur tadi bangun, minum susu macam biasa. Lepas habis susu segelas, bluekkkk... Habis keluar semua. Tak sempat pergi toilet pun! Muntah kat situ juga macam baby yang tak kena burpp lepas minum susu. Banyak! Sampai toilet muntah lagi 2 kali. Well done! Susu segelas tadi dah habis dikeluarkan. Automatically, badan rasa lembik, lidah tak rasa apa, tekak loya macam minum air garam! Itu sebelum waktu subuh. Kira berpuasa la. Sampai office, jumpa toilet lagi. Muntah lagi. Great! Turun bawah, beli air bunga + sandwiches. Maknanya, tak puasa.

Sambung cerita puasa ke lima dan seterusnya..

5th Day...Puasa penuh. Tak ingat makan apa. But, malam tu rasa sejuk semacam tapi badan panas. Pelik bin ajaib. Tidur awal.

6th Day...Setelah badan sejuk panas sejuk panas, maka tak berpuasa la hari ni. Tapi masa buka puasa, kita tambah sampai 3 kali. Sedap! Buka puasa at Ampang. With the Makciks! Aunt Hanim masak nasi tomato + kurma telur + ayam goreng + acar timun + air sirap + kuih muih. Result is awesome!!!!

7th Day...Hari mengemas rumah tapi semalam dah melantak, so hari ni mesti puasa! Masak nasi goreng kampung yang takde ikan bilis. Ganti dengan fish cake. Minum air milo kawwwwww... Kenyang!

8th Day...Out!!! Pepagi dah lembik!!! Lunch hour makan nasi goreng ayam kunyit. Tak malu! Petang berbuka dengan nasi ayam penyet di kLcc. Sebelum tu, layan Captain America dulu.

9th Day...Puasa penuh! Having nasi putih + pajeri terung + ikan keli goreng + ikan kembung goreng + murtabak daging + soya. Kenyang. Tidur awal.

10th Day...Sila rujuk perenggan pertama. Bye.

August 5, 2011

5 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 10:44 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi.. Dah 5 Ramadhan dah.. Tak sedar.. Heeeee.. Entry pun empty. Hahaha... Jangan marah. Sila salahkan kemalasan, kesibukan dan kepenatan yang melanda diri. Mula-mula puasa memang penat, memang letih. Tak larat. Tapi nanti dah masuk minggu kedua, dah ok dah.. Kira perut dah biasa laaa..
Ok laaa.. Sekarang mau cerita pasal makanan from 1st sampai 4th (semalam).

1st Day...Hari ni memang totally out!!!!!!!!!! Lembik loteh!!! Lauk; nasi beriani + ayam masak merah + acar timun + soya bean. Kenyang tapi........
2nd Day...Muntah-muntah dari pagi sampai tengahari. Frust gila menonggeng!!! So, tak puasa. Dah kena ganti satu hari. Tapi, ini bersebab. Sebabnya...nanti laa. Lauk (tengahari); nasi goreng + sausage + fish ball. Lauk (buka puasa); nasi ayam + air putih. Tak habis nasinya. Ratah ayam je laaa..

3rd Day...Pasang niat betul-betul. Minta kekuatan dari Tuhan. Alhamdulillah puasa penuh. Lauk; nasi putih + ikan keli + ayam masak merah + 100 plus. Ikannnya pedas ya amat...tambah lagi dengan gas 100 plus...tambah lagi dengan angin dalam perut, makanya, muntah balik semuanya. Haih!!! Pukul 9 malam pergi beli Subway. Nasib dekat. Ambil Cheese & Steak, dapat free air orange Minute Maid. Result; habis licin. Kenyang.

4th Day...Puasa penuh juga. Tapi, pukul 3pm, perut dah mental. Kuatkan iman, kuatkan hati dapat laa buka puasa dengan nasi putih + tom yam ayam + bon-bon ayam + air orange Minute Maid semalam. Ohh ada kuih karipap kentang and kuih cempedak yang diberi oleh Mirul, kawan Abeyohs.

5th Day...Setakat 10.45am, perut ok! Tekak rasa nak makan ayam penyet. Nyummy!!!!
p/s..misi untuk berpuasa selama sebulan tahun ni telah musnah..sila cuba lagi tahun depan..=p

August 1, 2011

1 Ramadhan 1432H, 2011

Posted by Aly Alberta at 10:09 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post
Hi Ramadhan.. Kita berjumpa lagi tahun ni... Yippie!!!

Tahun ni saya berpuasa di rumah lain. Percubaan sahur hari pertama = succeed! Minta-minta esok succeed lagi..

Status perut hari pertama, 01.08.11, Ramadhan 1, 10.10 am = dah tak betul dah..harap-harap dapat tahan..amin.

Semoga Ramadhan kali ni diberkati dan diredhai..

Happy fasting everyone...


p/s..tahun ni ada lagi ke story mory everyday about ramadhan?..wait & see..

July 30, 2011

The Babies...

Posted by Aly Alberta at 4:13 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post
My Lovely 3 Princesses
Safrah Diqah
Syafiqah Dafinah
Jana Khanum
2 budak kecik!
Dyrill Donn
Eric Junior
He is so adorable!
Cair hati gua...

I wish they will be babies for ever.. Sekarang, semua dah besar panjang... How I missed them so very much?!


July 21, 2011

Wordless Wednesday # 14

Posted by Aly Alberta at 3:00 PM
Reactions: 
0 comments Links to this post

 

Princess Diaries Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device